Tiliöinti

tiliointilomake malli2Rahaliikennettä seurataan erillisellä tiliöintilomakkeella (oikealla, voit suurentaa sen omaan ikkunaan), jonka voi ladata materiaalipankista tai alla olevasta linkistä. Lomakkeessa on oma sivu jokaista toimintakuukautta varten. Kirjanpito noudattaa pääsääntöisesti pankkitilin kautta tapahtuvaa rahaliikennettä. Käteiskassan ylläpitoon löytyy tiliöintilomakkeesta oma osio. Käteiskassoja pyritään kuitenkin välttämään, sillä niiden valvonta on vaikeaa.

Tiliöintilomakkeeseen kirjataan kaikki tilin kautta tapahtunut rahaliikenne. Jokaiselle tapahtumalle merkitään myös tapahtumatili (kirjanpidon meno- tai tulotili – tililuettelo löytyy alla olevista linkeistä ja näkyy myös tiliöintilomakkeella). Jos tapahtumaan liittyy tosite kuten lasku tai käteisostokuitti, merkitään jokaiseen niihin juokseva järjestysnumero, joka on sama kuin tiliotteeseess, sekä tili, jolle tapahtuma kohdistuu.

Listaus tulotileistä 2021> | Listaus menotileistä 2021 > | TILIÖINTILOMAKE 2021>, otetaan käyttöön 1.11.2020 alkaen!

Kirjanpidossa - ja myös tiliöintilomakkeessa - tulot ovat aina oletuksena plussia ja vastaavasti menot miinuksia; ETUMERKKEJÄ EI MERKITÄ KIRJAUKSIIN! Jos menotilille kirjaa summia miinusmerkkisinä, muuttuu vienti tuloksi mikä tietenkään ei ole mahdollista.

2020 siirryttiin kokonaan sähköiseen tiliöintiin tositteiden osalta. Alkuperäiset tositteet kannattaa säilyttää siihen asti, kunnes tilinpäätös on hyväksytty (voidaan vielä tarvittaessa tarkistaa jos sähköisessä kuitissa on epäselvyyttä).

Tässä vielä vinkkejä kuinka hoidat tiliöinnin vähällä vaivalla ja kohtuullisen nopeasti:

  • Kerää kaikki tositteet talteen sitä mukaan kuin niitä tulee - merkitse tositteisiin valmiiksi tulo/menotili (linkit yllä!) ja tarvittaessa selvennys mistä on kyse.
  • Kuukauden vaihduttua hae verkkopankista ko kuukauden tiliote (pdf-tiedostona)
  • Lajittele tositteet aikajärjestykseen (jollet jo ole tehnyt sitä etukäteen)
  • Käy läpi tiliotteen tapahtumat ja merkaa samalla tositteisiin tiliotteesta juokseva tapahtumanumero.
  • Kirjaa tapahtumat tiliöintilomakkeelle
  • Digitoi jokainen tosite (jollei se ole jo valmiiksi sähköisessä muodossa, esim pdf) ja nimeä se niin että niiden lajittelu tapahtumajärjestyksessä onnistuu helposti (kannattaa kokeilla omalla koneella).

Kun tapahtumat on kirjattu tiliöintilomakkeeseen, tulosta kyseinen kuukausi pdf-tiedostoksi. Tee tiliöintisivusta, tiliotteesta ja tositteista yksi paketti joka toimitetaan kirjanpitäjälle. (TARKEMMAT OHJEET ERIKSEEN).

KOULUTUSAINEISTO SYKSY 2020 >