Header uutiset

Sarjassamme Futismuistelot haastattelemme pääosin Oulusta eteenpäin ponnistaneita jalkapalloilijoita tai seuratoimintaan kuuluneita henkilöitä. Mitkä asiat ovat kirkkaimpina mielessä, kun palataan ajassa taaksepäin ja mitä heille mahtaakaan kuulua juuri nyt.

Tällä kertaa kysymyksiin vastailee Kansallisen Kokoomuksen eduskuntaryhmään kuuluva kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie.

 Mikä sinut aikoinaan veti mukaan ONS:n toimintaan?

”Puhuin kaupunginvaltuustossa (2005) Heinäpään jalkapallohallin laajemman version puolesta ja toin esiin, että olen pelannut jalkapalloa. Sen vuoksi LiikunNaisten pj. Seija Niku otti yhteyttä, että Ouluun tarvitaan tytöille ja naisille jalkapalloseura. Hän kysyi minulta, että lähtisinkö perustamaan sellaista. Olin jäänyt pois ylioppilaskunnan aktiivitoiminnasta, joten tartuin haasteeseen. Aluksi kävimme neuvotteluja OLS:in kanssa, joiden kariuduttua päätimme perustaa uuden seuran ONS:n -2006.”

Päällimmäiset muistot ONS:sta?

”On tärkeää, että tytöillä on samanlaiset mahdollisuudet harrastaa ja pelata jalkapalloa - joka on pelinä yksi tasa-arvoisimmista lajeista. Erityisesti mieleen on jäänyt OGC-turnaus, jossa toimin alkuvuodet turnauspäällikkönä. Kun toimintaa käynnistettiin, puheenjohtajana toimi Yli-Sirniön Helena, jota luonnehtisin työmyyräksi ja kauaskatseiseksi visionääriksi. Saimme neuvoteltua OGC-turnauksen kahteen halliin ja asetimme tavoitteen, että ONS on liigaseura ennen vuotta 2016. Mukana oli innokkaita toimijoita, jotka halusivat kehittää toimintaa ja kehittyä itsekin, jotta tytöt pääsivät pelaamaan. Toimin vielä 2010 ONS:n varapuheenjohtajana, mutta samana vuonna valmistuin yliopistosta ja esikoistyttömme syntyi, enkä sitten enää jatkanut ONS:n aktiivitoiminnassa mukana.”

Mari-Leena Talvitie.PNG

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt?

”Kiitos hyvää. Lapset ovat nyt 2.- ja 4. luokkalaisia. Tykkään työstäni kansanedustajana. Saan edistää lasten, nuorten ja perheiden palveluita sekä liikuntaa ja urheilua, niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Alueemme elinvoiman sekä urheiluseurojen toiminnan kannalta on tärkeää, että meillä on riittävästi monipuolisia koulutuspaikkoja, kohtuullisen hintaista asumista sekä hyviä ja toimivia urheilupaikkoja. Mahtavaa, jos saadaan Heinäpäähän hallien lisäksi stadion tulevaisuudessa!”

Minkä verran ehdit seuraamaan jalkapalloa tai ONS:n toimintaa nykyisin?

”Kesällä tulee käytyä muutama peli katsomassa. Jalkapalloa seuraan suht säännöllisesti. (Edelleen teksti-tv on yllättävän hyvä väylä seurata urheilutuloksia!) Olen jatkanut jalkapalloilun vaikuttamistyötä eri tasolla. Olen pelannut muutaman maaottelun EUK:n eli eduskunnan urheilukerhossa. Perustimme EUK:lle myös mimmifutisporukan ex-kollega Silvia Modigin kanssa. Se on nyt hieman jäissä, koska Silvi valittiin "Euroopan pelikentille eli Euroopan parlamenttiin." Syksyllä aloitin Palloliiton Pohjoisen alueen vaikuttajaverkostossa, jossa tehtävämme on edistää lajin mahdollisuuksia, yhteistyötä ja olosuhteita pohjoisen alueella.”

Terveiset seurallemme?

”On tärkeää, että ONS:ssa asenne, joukkuehenki ja tekemisen meininki ovat kohdallaan. Vain sanakirjassa ja mielikuvissa menestys tulee ennen työtä - joten on tärkeää, että kaikki pelaavat samaan maaliin ja kaveria tuetaan sekä kannustetaan. Kannattaa hakea erilaisia yhteisyökumppaneita niin seuran sisältä, Oulusta ja muiltakin paikkakunnilta. Tulevaisuus tehdään yhdessä!”

Voit tutustua tarkemmin Mari-Leenaan hänen omilla nettisivuillaan http://www.mari-leena.net/

Kuva: Mari-Leena Talvitie Apollon/SJK hyväntekeväisyysturnauksessa, johon EUK eli eduskunnan urheiluseura jalkapallojoukkue osallistui syyskuussa 2017.