Header uutiset

Pelaajaesittelyyn tällä kertaa pääsee 18-vuotias Lilja Niiranen, joka pelaa maalivahtina ONS:n naisten edustusjoukkueessa sekä BSM-joukkueessa.

 Ensimmäistä kertaa Lilja valittiin mukaan U19-maajoukkueeseen syyskuussa 2021. Hänen kasvattiseuransa on HauPa. Lilja aloitti jalkapallon pelaamisen äitinsä innoittamana HauPassa jo vuonna 2010. Tuolloin hän kulki usein Oravan koulun ohi, jonka kentällä muut tytöt harjoittelivat. Lilja halusi päästä mukaan. Lilja vietti jo nuorena todella paljon aikaansa jalkapallon parissa niin yksin kuin kavereiden kanssa. Kun paikka maalivahtina löytyi, on hän siitä lähtien saanut paljon peliminuutteja ja laadukasta treeniä. Läheisten tuki on ollut Liljalle tärkeää, ja jalkapallo on hänelle muutakin kuin vain oma pelaaminen. Lilja myös seuraa aktiivisesti futista, ja se motivoi häntä koko ajan eteenpäin.

Liljan vahvuuksia ovat pelisilmä, rohkeus, monipuolisuus jalalla pelaamisessa ja lähitorjunnat. Kehittämiskohteenaan hänellä puolestaan on sijoittuminen eri tilanteissa: torjunnoissa, alueen puolustamisessa ja tukien tekemisessä. Myös johtajuuden ja itsekriittisyyden suhteen Liljalla on mielestään kehitettävää. Liljan ajasta suurin osa kuluu jalkapallon parissa. Pallollisia treenejä joukkueen kanssa on kuusi kertaa viikossa, ja niistä kolme on lukion aamutreenejä. Omatoimisesti Lilja harjoittelee kolme kertaa viikossa siten että salitreeniä tulee kaksi kertaa ja juoksua kerran. Kevään myötä myös omatoimisia pallollisia treenejä on enemmän. Viikonloput Lilja pyhittää omille peleille, lepäämiselle ja Valioliigan katselulle. Jalkapallon lisäksi hän ei juuri ehdi harrastaa muuta, mutta musiikkia hän tykkää kuunnella päivittäin.

Turnausreissut niin seurassa kuin maajoukkueen mukana ovat olleet Liljalle jalkapalloilun kohokohtia. Reissut ovat mieleenpainuvia kokemuksia, koska silloin haluaa aina pistää peleissä parastaan. Erityisesti PMturnauksen Ruotsi-peli Göteborgissa heinäkuussa 2019 on jäänyt Liljalle mieleen, koska hän oli silloin vihdoin päässyt takaisin omalle tasolleen loukkaantumisen jälkeen, ja hän sai myös osoitettua sen. Upea muisto on myös Laura Kalmari -turnauksen hopea heinäkuussa 2018, koska Liljan mielestä turnaus oli häneltä itseltään todella hyvä. Lisäksi tuolloin koko muukin joukkue yllätti onnistumisellaan. Tuota turnausta oli edeltänyt Helmari-turnaus, jossa Lilja koki jännityksensä takia epäonnistuneensa. Lilja kertoo, että Laura Kalmariturnauksessa hän sitten sai oman tason pelaamisellaan vältettyä Helmari-turnauksen mokat. Liljan mielestä Laura Kalmari-turnaus oli merkittävä näyttö häneltä ensimmäistä maajoukkuetapahtumaa ajatellen, jonne hän sitten lopulta pääsi mukaan.

Liljan ensimmäinen maajoukkuepeli olikin sitten vuorossa lokakuussa 2018, ja vastassa oli Ruotsi. Lilja kertoo olleensa niin flow-tilassa, ettei hän muista juuri muuta pelistä kuin kovan jännityksensä. Maamme-laulukin taisi mennä vähän nuotin vierestä tuolloin. Nykyään, jos häntä jännittää ennen pelejä, tulee tuo ottelu ja hetki mieleen sekä ajatus ”jos onnistuin silloin, miksen nytkin?”.

Liljan mielestä maajoukkueympäristö eroaa normaalista joukkuearjesta siten, että aikataulu on tarkka, intensiteetti kova ja laatua löytyy kaikesta. Liljan tavoitteena on tulevaisuudessa pelata ammattilaisena ulkomailla ja saada vakituinen paikka maajoukkueesta. Sitä ennen hän kuitenkin pyrkii saamaan roolia Suomessa korkeimmalla sarjatasolla. ONS:n junioreille Lilja haluaa välittää seuraavanlaiset terveiset: ”Haluan sanoa vain, että futis on vain futista ja siitä pitää pystyä nauttimaan! Kova työ palkitaan :)."

 

lilja (002).jpeg