Header uutiset

Tällä kertaa työntekijäesittelyissä ääneen pääsee Talenttivalmentaja Toni Koskinen. Lue Tonin esittely alta kokonaisuudessaan.

Muistan kuin eilisen päivän, kun ahmaisin sieraimeni täyteen nurmen tuoksua, ja tiesin syvimmässä sen, mikä minusta tulee isona.

Se rakkaus palloa sekä nurmea kohtaan vaan kasvoi, kun naapurin pojan kanssa potkimme palloja yli kummun, joka erotti meidän molempien kotitalot. Koskinen_Toni.jpgSiitä tuli tapa, mutta ennen kaikkea se määritteli minun taitoni, jotka koin olevan enemmän taidetta, kuin pelkkää pakollista osaamista pallon kanssa. 

Reilut 30 vuotta sain itse pelaajana nauttia taiteesta, miksi jalkapalloa kutsun ja useat ihmiset vielä tänäkin päivänä kutsuvat. Minun taiteen eteen tuli mustia pilviä, jotka määrittelivät minun uraani alusta saakka. Polveni eivät olleet samalla tasolla, kuin niiden pitäisi olla, kun mietitään intohimoani lajia kohtaan, että olisin päässyt täyteen loistoon. Polveni vaivasivat minua nuoruudesta saakka ja vasenta polveani on operoitu useampaan kertaan, mutta se ei estänyt minua siinä, että pyrin tulemaan yhdeksi tämän taiteen kanssa, yhdistäen siihen oman mausteeni itse opituilla taidoillani. Alle 16- vuotiaiden maajoukkueessa pääsin vierailemaan, mutta valitettavasti siitä en vaivojeni takia edennyt enää maajoukkueissa.

Vääjäämättä näytti siltä, että jopa pelistä nauttiminen loppuu, kun ikää tuli ja tuli vain lisää. Päätin silloin, että en ala valmentamaan, koska se olisi kenties liian tuskallista, kun rakkaus itse peliä ja pelaamista kohtaan oli niin suuri. Sitä kun oli vain pelaajana nauttinut ja oppinut ymmärtämään, niin en silloin vielä osannut ajatella, että sen saman rakkauden voi siirtää myös valmennukseen.

Siitä pääsemmekin nykyisyyteen, sekä vaimooni, joka "pakotti" minut valmentamaan tyttäreni joukkuetta. Asun siis idyllisessä puutalossa Karjasillalla, jonka saan jakaa yhdessä sekä kahden ihanan lapseni että vaimoni kanssa. Tyttäreni on lapsista vanhempi, ja hänen joukkueessaan siis aloitin valmentamisen. Poikani on muutaman vuoden nuorempi, joka myös nauttii jalkapallon pelaamisesta toisessa seurassa.

Urallani valmennuksessa näkyy sama intohimo ja rakkaus lajiin, minkä olen jo useampaan kertaan maininnut. Lyhyessä ajassa koen, että olen päässyt mahtaviin joukkueisiin ja paikkoihin mukaan, sekä tietenkin ei vähäisimpänä töihin arvostamani palloliiton hommiin. Saan tehdä sitä, mistä nautin ja jopa mitä rakastan. Haluan luoda samanlaisen rakkauden, intohimon ja halun kehittää itseään taideteoksena, millaisena pelaaja itse haluaa itsensä olevan ja mihin kokee pystyvänsä. Minä olen vain se apu, jota heille tarjotaan tuolla matkalla, ja koen olevani erittäin etuoikeutettu tässä työssäni. Näen sekä kasvua ihmisinä että myös pelaajina, ja jos edes jotenkin siinä olen pystynyt pelaajia auttamaan, niin koen siitä suurta ylpeyttä sekä heidän että myös hiukan omasta puolestani.

Lyhyesti toimenkuvani: Talenttivalmennus, yläkoulun sekä lukion aamutreenit, valmennustiimiin kuuluminen C- junioreista ylöspäin ja maajoukkueissa yhtenä tiimin jäsenenä oleminen ovat vain pieni osa sitä, mitkä työhöni kuuluvat.

Talenttivalmennusikään kuuluvat kaikki 14-18 vuotiaat Pohjois-Suomen tyttöpelaajat.

Helmarivaiheessa taas 13-14 vuotiaiden tarkkailu sekä pelaajakoulutus kuuluu myös olennaisena osana työkuvaani. Talenttivalmentajalla on yleensä tietty määrä pelaajia, jotka valitaan Palloliiton ohjeiden mukaan yhdessä seurassa ko. Ikäluokkien vastuussa olevien toimijoiden kanssa. Toki tavoite ja halu on auttaa mahdollisimman montaa pelaajaa, mikäli vain pystyn ja ehdin auttamaan.

Kastellin yläkoulun ja lukion aamuharjoitusten suunnittelu ja valmennus tyttöjen osalta yhteistyössä koulun kanssa.

Tehtävänkuvani on toki laaja, mutta koen että samalla myös antoisa. Tämän ansiosta myös tapaan uusia ihmisiä, pääsen erillaisille kursseille/luennoille ja saan nähdä koko Suomen huippuja pitkin vuotta ja hiukan myös Euroopan. Näin pystyn arvioimaan paremmin sitä, missä meillä on vielä kehitettävää ja missä olemme kenties jopa edellä kansallista että kansainvälistä tasoa.

Palloliitto järjestää nykyisin laadukkaita kursseja, jotta saisimme laajemmin valmentajien keskuudessa tieto-taidon nousemaan ja sitä kautta entistä parempia pelaajia tulevaisuuteen. Minä käyn tällä hetkellä UEFA- A kurssia, joka on toiseksi korkein taso mikä on olemassa tällä hetkellä.

Minun kanssani saa tulla juttelemaan, oli se asia mikä tahansa. Nähdään siis kentillä.